Cyberaanval houdt praktijken gesloten

Tijden zijn veranderd: tegenwoordig worden organisaties continu, volautomatisch aangevallen, vanuit alle mogelijke richtingen. Wist je dat:
– 1 op de 5 organisaties de afgelopen 12 maanden te maken kreeg met ransomware?
– Cybercriminelen gemiddeld 11 dagen in het netwerk aanwezig zijn voordat ze aan het licht komen?
– De gemiddelde ransomware 42 minuten nodig heeft om 100.000 bestanden te versleutelen van in totaal 52 gigabyte?
– Cybercriminelen ontwikkelen sneller dan hun doelen. De traditionele manier van beveiliging en virusbestrijding is niet meer voldoende.

Ransomware
Om het risico op ransomware te voorkomen is het verstandig om continu online en offline back-ups te maken voor extra zekerheid. Dit kan een mogelijke blokkade terugdraaien waardoor waardevolle gegevens niet verloren gaan.

Ransomware is moeilijk te stoppen, omdat cybercriminelen voortdurend nieuwe ransomware varianten ontwikkelen. Inmiddels zoeken de criminelen agressief naar manieren om dubbele versleuteling toe te passen, om zowel het apparaat als de gegevens in de cloud te versleutelen. Het vrijgeven van de gegevens gebeurt door het slachtoffer dubbel losgeld te laten betalen.

Adviezen om ransomware te voorkomen
Om gijzeling via ransomware te voorkomen adviseren we het volgende:
– Wees alert bij e-mailberichten van onbekende afzenders; open nooit zomaar een bijlage van een onbekende. Pas ook op met het klikken op links: cybercriminelen kunnen ook malware (‘malicious software’, oftewel kwaadaardige software) aanbieden vanaf websites. Zodra de gebruiker de website bezoekt wordt de malware in het systeem van de gebruiker geïnstalleerd.
– Gebruik een antivirusprogramma en zonodig ook nog een anti-malwareprogramma.
– Installeer updates van je software en besturingssysteem zodra deze beschikbaar zijn.
– Zorg voor back-ups van patiëntendossiers en persoonsgegevens van medewerkers. Maak er het liefst altijd twee; een back-up in een clouddienst (denk eraan om een dienst te gebruiken die automatisch back-ups maakt van je bestanden) en een fysieke externe back-up (verwisselbare schijf, extra laptop, usb-stick, etc). Maak géén backup meer nadat je ransomware hebt ontdekt; dan infecteer je de backup ook!
Bel Qfast ICT B.V. voor een IT-Check! Volledige veiligheids-check inclusief hele Netwerk, Backup, WIFI, Toegang policy, etc.