Computercriminelen hebben hun voordeel kunnen doen met de coronacrisis. Ze konden misbruik maken van het toegenomen aantal thuiswerkers en videovergaderingen, constateert het Europese Agentschap voor Cyberveiligheid (ENISA).
Cybercriminelen pasten zich snel aan de gevolgen van de pandemie aan, schrijft ENISA in een jaarrapport. Het lukt hen steeds beter om mensen heel gericht te belagen. Zo bedienden ze zich van nieuwe, sluwe manieren om inloggegevens te stelen of te hergebruiken, lokten ze mensen naar phishing-websites of deden ze zich voor als bekenden om informatie los te krijgen. Ook wisten ze steeds vaker telefoons en andere mobiele apparaten binnen te dringen.
Deze gevaren gaan alleen nog maar toenemen, waarschuwt ENISA. Computerbeveiligers werken zich al uit de naad om videovergaderingen, mobiele telefoons en al het plotselinge werkverkeer tussen keukentafel en kantoor te beschermen tegen kwaadwillenden. Als die ook nog kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld in de vorm van deepfakes gaan inzetten, ‘zullen we het aantal succesvolle en niet op te sporen operaties zien groeien’.
Deepfakes zijn bewerkte video’s, waarin de maker mensen iets in de mond kan leggen wat ze niet hebben gezegd. De technologie om nepvideo’s te maken, verbetert razendsnel en is overal te vinden.
ENISA constateert verder dat vooral jongeren online vaker werden gepest. Ook dat zal nog verder toenemen, vreest het agentschap.
De Nederlandse politie sloeg al eerder alarm vanwege de explosief toenemende fraude met WhatsApp. Zo blijkt uit de cijfers van de Fraudehelpdesk, die op 1 oktober van dit jaar al 9605 meldingen heeft ontvangen. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van heel 2019.
In totaal werden 1154 van deze mensen daadwerkelijk slachtoffer van deze gehaaide vorm van fraude. Zij werden samen opgelicht voor een bedrag van 3,3 miljoen euro.
De vriend-in-noodfraude is eveneens aan een snelle opmars bezig. Tot februari kreeg de politie 130 aangiften per week binnen, maar mede door de coronacrisis is dat aantal opgelopen van 300 per week in september tot 100 per dag op dit moment.